BrickSpeed


 
HomeHome  CalendarCalendar  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  RegisterRegister  Log in  
Please Visit our new forum at http://forums.brickspeed.net

Share | 
 

 Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
s_r_c

avatar

Number of posts : 1221
Location : Sacramento CA
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Wed Jul 28, 2010 3:09 pm

So I had a rattle from the front end; we put it on the lift, found bad inner and outer tie rods, ball joint, loose wheel bearing, and upper strut mounts.

Got to the rods and ball joints yesterday, and as soon as the ball joint was off the whole brake swivel shot to the floor under spring tension. Tuns out the gland nut had unthreaded while inside the boot.

So, can't compress the swivel high enough to re-thread it, and can't remove the assembly to pull the spring to compress the strut because it extends too far.

Ideas?
Saws?
Back to top Go down
View user profile
s_r_c

avatar

Number of posts : 1221
Location : Sacramento CA
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Wed Jul 28, 2010 4:42 pm

So I jacked it up a bit and undid the upper strut mount. Never could get the upper lock nut off.
Started to slowly lower it, it slipped, and the whole thing shot out.
Cut the flex lines, now it's out on the lawn and I'm getting a beer.
Back to top Go down
View user profile
s_r_c

avatar

Number of posts : 1221
Location : Sacramento CA
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Wed Jul 28, 2010 7:33 pm

By the way:

NEVER cut your brake flex lines.
OEM replacements don't exist.
Back to top Go down
View user profile
Shifted
Super Moderator
avatar

Number of posts : 2515
Location : On the Hill
Registration date : 2010-05-06

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Wed Jul 28, 2010 7:58 pm

Going well, then?

Razz

_________________
Poasting without fear or favor.
Back to top Go down
View user profile
s_r_c

avatar

Number of posts : 1221
Location : Sacramento CA
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Wed Jul 28, 2010 7:58 pm

My god.
Back to top Go down
View user profile
seaNM9

avatar

Number of posts : 1114
Registration date : 2010-05-17

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Wed Jul 28, 2010 8:01 pm

i feel the pain
Back to top Go down
View user profile
s_r_c

avatar

Number of posts : 1221
Location : Sacramento CA
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Fri Jul 30, 2010 6:02 pm



Why does this not happen on the cars I've tried this on?
Removed brake braket bolt and slid to front.
Removed Tie rod
Swaybar endlink
Loosened uper strut nut
Removed 3 upper strut mount nuts.
It is supposed to drop out like in the photo.

The whole thing stays in the perch every goddamn time. Control arm can't be knocked down any further.
Back to top Go down
View user profile
Shifted
Super Moderator
avatar

Number of posts : 2515
Location : On the Hill
Registration date : 2010-05-06

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Fri Jul 30, 2010 8:06 pm

Loosen control arm bushing bolts?

_________________
Poasting without fear or favor.
Back to top Go down
View user profile
s_r_c

avatar

Number of posts : 1221
Location : Sacramento CA
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Sat Jul 31, 2010 12:17 am

Thought of that, no dice.
Been searching like crazy.
Some say loosen the ball joint mounts through the control arm, but that doesn't make sense to me.

Don't want to have to drop both swivels but I just might do that and buy cheapo KYB inserts.
Surprise company is going to help bleed the brakes this weekend so I just got to throw it together with whatever.

Back to top Go down
View user profile
seaNM9

avatar

Number of posts : 1114
Registration date : 2010-05-17

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Sat Jul 31, 2010 2:57 am

Back to top Go down
View user profile
s_r_c

avatar

Number of posts : 1221
Location : Sacramento CA
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Sat Jul 31, 2010 4:03 pm

Thanks, if I get that far, I like some of those methods. Part numbers are awesome too.

Hmm. Scan-tech & re-bend or the JY for the brake hardlines.... ?
Back to top Go down
View user profile
s_r_c

avatar

Number of posts : 1221
Location : Sacramento CA
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Mon Aug 02, 2010 4:43 pm

Shifted wrote:
Loosen control arm bushing bolts?

Close.
Remove sway entirely, and stand on the swivel lowers the assembly enough.
There's a very fast, dangerous and wrong way to do it as well if you're at the JY...
Back to top Go down
View user profile
badvlvo
Moderator
avatar

Number of posts : 347
Age : 42
Registration date : 2010-05-06

PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    Mon Aug 02, 2010 5:57 pm

I'm surprised you are having trouble, 240's are incredibly easy usually.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.    

Back to top Go down
 
Gland nut found disconnected, I appear to be screwed. 240 turbo.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Lost and Found?
» 800oz nugget found in WA
» Has anybody found big gold at depth with a 4500?
» Old metal detector from the 1960's found... (PICS)
» 400 gold sovereigns found

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
BrickSpeed :: Volvo Talk :: Maintenance-
Jump to: